Kako pravilno postaviti karniše i zavjese ? – Savjeti za elegentan dom

Ukoliko niste upućeni kako pravilno postaviti karniše i zavjese, prilikom njihovog postavljanja vjerojatno će te se zapitati nekoliko stvari ili ćete nesvjesno napraviti pogreške. Kada pročitate o kakvim se greškama radi, ostat će te ugodno iznenađeni koliku će razliku napraviti ispravljanje takvih pogrešaka u vašem domu.

Ukoliko poslušate naše savjete, velika je vjerojatnost da će vaši prozori izgledati veće, imat će te više svjetla u prostoriji i učinit će te da vaš strop izgleda viši.

Kako pravilno postaviti karniše i zavjese ? – Postavljanje karniša

Prvo ćemo govoriti o karnišama za zavjese i koja se najčešća pogreška radi prilikom njihovog postavljanja. Osnovna stvar na koju trebate obratiti pažnju jest visina na koju će te postaviti karnišu, a problem koji se javlja jest da ih ljudi često postave previše nisko.

Vrlo je bitno za znati da će visina i širina na koju će te postaviti karnišu napraviti veliku razliku u završnom izgledu zavjesa. Postavljanjem karniše iznad okvira prozora će te prividno produljiti dužinu zavjese. Učinit će da vaši prozori izgledaju viši i dobit će te iluziju višeg stropa.

 

Kako pravilno postaviti karniše i zavjese

 

Opće pravilo na koju visinu postaviti karnišu jest na pola puta između duljine prozora i stropa ili dvije trećine iznad prozora od ukupne duljine. Ukoliko imate krunske lajsne, karniše možete postaviti par centimetara ispod lajsne ako želite još jači utjecaj, ali imajte na umu da ukoliko imate velik razmak između gornjeg okvira prozora i krunske lajsne, ne postavljate karnišu previše blizu lajsne jer neće izgledati ugodno oku, tako da u tom slučaju je najbolje da sami procjenite na koju udaljenost postaviti karnišu.

Kako pravilno postaviti karniše i zavjese

Druga greška koja se često radi prilikom postavljanja karniša jest sama dužina karniše, odnosno, često se postavi preuska karniša u odnosu na prozor. Idealno je da dužina karniše sa lijeve i desne strane bude 10-15cm šira od vanjskog okvira prozora.

Nemojte gušiti svoj prozor sa karnišama koje su preuske za prozor jer želite da kad povučete zavjese sa strane i skupite, one prekrivaju zid i početak okvira prozora što će vizualno dati dojam da imate šire prozore. U suprotnom, ako vam je karniša preuska, skupljena zavjesa visit će preko većine prozora, blokirat će svjetlo i prozor će vam izgledati mnogo manji.

Kako pravilno postaviti karniše i zavjese ? – Kupovanje zavjesa

Još jedna greška koja se često javlja jest kupovanje pogrešne dimenzije zavjesa, odnosno zavjese ne budu dovoljno široke za prozore što dovodi do toga da bez obzira jesu li zavjese raširene i skupljene, ne djeluju elegantno. To možete spriječiti tako da kupite širinu zavjese 1,5 do 2 puta širu od širine prozora i na taj način će uvijek imati gustoću, kada su raširene i skupljene.

Prilikom kupovanja zavjesa događa se da uzmete zavjese koje su prekratke što neće izgledati privlačno u vašem domu.

Najbolja dužina koja ujedno ostavlja i najelegantniji dojam i koji žele postići dizajneri interijera jest duljina kojom će zavjesa imati točnu, preciznu duljinu do poda. Ovaj način zahtjeva jako precizno mjerenje, ali ako uspijete dobit će te predivan završni izgled.

Još jedan način na koji možete postaviti zavjese jest način „prelamanja zavjesa“ gdje na dužinu zavjese koja ide do poda dodate još 1-2cm dužine tako da se ona prelama na dnu.

Kako pravilno postaviti karniše i zavjese

 

Ukoliko vam se ne sviđa način gdje vam zavjese dodiruju pod, odredite duljinu zavjese da bude 1cm od poda. Pokušajte ne prelaziti razmak između poda i zavjese više od 1cm da ne bi izgledale prekratke.

Koji će te način odabrati ovisi i o prostoriji u kojoj ih postavljate. Ukoliko se radi o prostoriji koja se ne koristi mnogo možete uzeti duljinu zavjese koja se prelama na podu.

Izbor naravno ovisi i o vašim željama i ukusu. Ono što je bitno jest da ne stavljate kratke zavjese jer duge definitivno daju veliku dozu elegancije i luksuza.